Skrevet av Barn 7-12 år, Gratis Artikler, Småbarn 0-6 år

Barnet mitt sutrer ofte og lenge. Hvordan får vi en slutt på det?

«Jeg har en jente på 2 år som sutrer mye. Når hun ikke får viljen sin, begynner hun å skrike eller gråte. Vi prøver å sitte med henne og forklare på en rolig måte at hun ikke kan få viljen sin. Vi prøver også å rose mye når hun gjøre ting som er bra. Men det hjelper ikke».

Denne problemstillingen er velkjent. Og den gjelder ikke bare små barn. Også de store kan sutre – men da kaller vi det gjerne mas og klaging.

Barn som sutrer og klager kan fort legge dette til som en vond uvane. For både barn og foreldre kan dette bli utrolig slitsomt. Jeg har møtt foreldre som er så slitne at de ser på barnet mer som bryderi enn glede. Slik skal det ikke være. Her er mine tips og råd.

Grunner til sutring – og tiltak som virker

Det ligger alltid en grunn bak sutringen – selv om den kan være vanskelig å forstå. Observer barnet, og forsøk å plassere sutringen i en eller flere av påstandene nedenfor (klikk for å scrolle ned til aktuell påstand):

Barnet er forvirret på grunn av følelser

For et barn kan følelser være vanskelige å tolke – og desto verre å forklare overfor andre.

Da kan du si følgende:

 • «Jeg forstår at du er trett. Kom, så skal du få sitte litt på fanget»
 • «Jeg forstår at du er lei deg. Trenger du litt trøst?».
 • Når barnet sitter på fanget eller får trøst er det viktig at du sier: «Nå vil jeg at du skal slutte å sutre. Neste gang du er trøtt eller lei deg, kan du komme bort til meg, så skal jeg hjelpe deg. Du trenger ikke sutre først.».
Barnet føler det får for lite oppmerksomhet

Eller barnet kan ha savnet foreldrene sine i løpet av dagen. Da blir de sutrete og klengete, og tenker at det er bedre med negativ oppmerksomhet enn ingen.

Da bør du se på om du kan endre dine rutiner for å gi barnet nok nærhet. En halvtime med kos etter barnehagen, før dere begynner på middagen – gjerne sammen – kan være nok til å fylle opp koppen av oppmerksomhet og nærhet, og gjøre ettermiddagen og kvelden mye bedre for dere begge.

Noen barn trenger mye oppmerksomhet, og da er det viktig å sette grenser. For eksempel:

 • «Nå skal jeg lage middag. Du kan være med hvis du vil. Senere kan vi lese mer eller kose mer.» 
 • Dersom barnet fortsetter å sutre, kan du si: «Nå vil jeg at du skal slutte å sutre, og heller (…). Nå har du sutret nok».

Noen ganger kan det være bare én av foreldrene som blir utsatt for sutring. Det er ofte den personen som barnet er mest knyttet til, og kanskje savner mest kontakt med.

En halvtime med kos etter barnehagen, før dere begynner på middagen, kan være nok til å gjøre ettermiddagen bedre for dere begge

Barnet vil ha viljen sin

Her er det viktig at du møter barnet med klare grenser. Det er aller mest effektivt hvis du også kan få den andre forelderen og barnehagen med på dette. Uansett om barnet har språk eller ei, forklar hvorfor det ikke kan få viljen sin akkurat nå.

Selv om du ønsker at barnet skal få viljen, skal du ikke gi etter når barnet sutrer. Gjør du det, selv om det bare er av og til, kan det ta lang tid før barnet gir opp uvanen.

Du kan for eksempel si:

 • «Hvis du kan spørre med stor stemme/vanlig stemme og ikke sutre-stemme, skal jeg tenke på det.»
 • Vær raus og gi barnet medbestemmelse i mange ting når barnet har sterk vilje. Men barnet skal ikke «styre» familien. Si gjerne: «Du kan bestemme (…)», men sett grenser ved viktige kamper og si: «Jeg bestemmer dette , og du bestemmer (…)».
Barnet kjeder seg

For å støtte barn til å finne ut av hva de skal gjøre når de kjeder seg, er det ofte greit å sette ord på følelsen:

«Jeg tror at du kjeder deg. Da må du tenke på hva du har lyst til å gjøre. Hva kan du finne på å leke med?»

Noen ganger kan du aktivisere barnet eller starte en aktivitet sammen med barnet, men det er viktig at barnet kjenner på følelsen av å kjede seg for selv å gjøre noe med det.

Barnet har opplevd noe dumt

En vond opplevelse kan gi barnet lite overskudd og et større behov for omsorg enn før. Prøv å finne ut om det er noe spesielt som har skjedd, for eksempel i barnehagen, hos naboer eller familie. Dette er kanskje noe som barnet trenger å «jobbe seg» gjennom sammen med deg.

Barnet trenger ekstra trøst og omsorg, og en voksen som kan fortelle hvordan hun skal takle opplevelsene.

Dersom hun fortsetter å sutre, si: «Jeg forstår ikke hva du sier. Du må snakke med stor/vanlig stemme».

Barnet har fysisk vondt, eller er på vei til å bli syk

Et barn som har vondt har lite energi og kan føle seg utrygg. Det forstår ikke smerten og kan ikke forklare den. Barnet søker omsorg – og dersom du har lite tid eller ikke oppfatter signalene, kan barnet sutre og bli «klengete». Det samme kan også skje hvis barnet er sulten og trøtt.

Fyll på med positiv oppmerksomhet og nærhet.

Barnet har fått et nytt søsken

Søskensjalusi kan vise seg på mange måter. Barn som tidligere har snakket godt kan begynne å snakke babyspråk og sutre. Sutringen er ofte et tegn på at de ikke ønsker å dele oppmerkomheten med et barn til.

Pass på at barnet ikke «mister» en av foreldrene til babyen. Fortell til storesøster at du er like glad i henne selv om det er kommet en baby.

Dersom hun sutrer, bør du gi klar beskjed:

 • «Du trenger ikke sutre, for du kan jo snakke. Hva har du lyst til?».
 • Dersom hun fortsetter å sutre, si: «Jeg forstår ikke hva du sier. Du må snakke med stor/vanlig stemme».

Ikke gi respons på sutrestemmen. Fortell også om at babyene kan bare gråte og sutre. De kan ikke noen ord, og du liker mye bedre når man kan snakke sammen. 

Les gjerne artikkelen Lars har fått en lillebror.

Barnet føler det får bestemme for lite.

Barn som opplever at de i liten grad får påvirke egen hverdag, kan bli misfornøyde. Dersom dette er en utfordring for ditt barn – gi det mulighet til å bestemme litt mer selv. For eksempel:

 • Hvilken jakke hun vil ha på seg.
 • Hva hun vil ha på maten.
 • Hvilken vei hun vil gå til barnehagen.
 • Hva dere skal ha til middag en dag i uken
 • …og andre ting som er viktige for et lite barn.

Fire ting du IKKE skal gjøre:

1.Ikke gi masse oppmerksomhet ved sutring

Da fortsetter det. Du kan sitte ved siden av barnet som sutrer, og si:

«Jeg skal høre på deg når du slutter å sutre»

Det viktigste er at du ikke men ikke gi respons på det barnet sier med sutrestemme. Når barnet slutter å sutre, skal du gi positiv respons og gi barnet din fulle oppmerksomhet:

 • «Så bra, nå sutrer du ikke mer».
 • Til barn som ikke har språk, skal du prøve å sette ord på det du har observert: «Jeg lurer på om du trenger en god klem. Kom».
 • Til barn som kan snakke: «Hva kan jeg hjelpe deg med?»
2. Ikke lar barnet få viljen sin når det sutrerSelv om det bare er én gang.
Da vil det ta lengre tid før barnet slutter med dette.

3. Ikke kom med tomme trusler

Eksempelvis:

«Hvis du ikke slutter å sutre nå, får du ikke presang til bursdagen din.»

Dersom du velger å la sutringen få konsekvenser, skal du holde deg til det du sier, og ha en konsekvens som skjer umiddelbart. Små barn husker sjelden, og lærer lite av konsekvenser som blir satt inn i fremtiden.

Dersom barnet for eksempel forstyrrer familien ved matbordet, kan du ta henne bort fra bordet og ut i gangen. Sett deg sammen med henne, men ignorer det hun prøver å si hvis hun sutrer.

Dersom hun kryper inn til deg, ta imot henne. Dersom du skyver henne bort når hun kommer til deg, vil hun tro at hun har mistet din «kjærlighet» , bli fortvilet og sutre mer. Når du har tatt imot barnet, kan du si:

«Jeg vil at du skal slutte å sutre, for det gjør bare at jeg blir irritert. Vi kan finne ut av ting hvis du slutter å sutre».

Dersom du velger å ta kontakt for å trøste henne og hun skyver deg bort og fortsetter å sutre, kan du si (små barn vil også forstå dette): «Jeg her her hvis du trenger litt trøst, men jeg har lyst at du skal slutte å sutre nå».

4. Ikke herm etter barnet

Noen voksne latterliggjør barnet ved å snakker med sutrestemme tilbake. Da krenker du barnet, som bare vil bli enda mer lei seg.

Dersom du ønsker å vise barnet hvordan stemmen hennes er, kan du ta det opp når barnet er rolig, og fortelle om ulike stemmer. Vis henne gjerne lav stemme, høy stemme, sutrestemme, sintestemme, vanlig stemme og tullestemme. Dere kan finne ut av hvilken stemme dere liker best.

Noen siste tips

 • Når du blir sliten og lei av barnet ditt på grunn av sutring og utprøving, skal du sette deg ned og se på bilder av barnet, gjerne sammen med barnet. Kos dere med gode minner, og le av gode eller rare opplevelser.
 • Let etter lysglimt sammen med partneren din, og skriv dem gjerne ned. Heng lysglimtene opp på kjøleskapsdøren slik at du kan se på dem innimellom.
 • Diskuter hvordan dere skal rose barnet for det positive som hun gjør.
 • Ros barnet når hun slutter å sutre også. For eksempel: « Så bra, nå spurte du meg med vanlig stemme. Det liker jeg.».
 • En god regel er at den stemmen som du ønsker at barnet ditt skal bruke, bør du bruke selv. Hvis du ofte har høy, irritert eller sint stemme, kan barnet oppfatte denne stemmen som den vanlige stemmen.

Husk at når dere bestemmer dere for tiltak mot sutring, bør alle i familien være konsekvente. Informer gjerne storfamilien og barnehagen også. De bør følge opp. Da vil det bli bedring i løpet av få dager. Les gjerne artikkelen Barnet trenger at du setter varme grenser.

(Visited 899 times, 3 visits today)